miercuri, 13 mai 2015

Cu diavol, fără diavol, cu cruce, fără cruce...



...sau cum stabilim ce este şi ce nu este iconographically correct

Iată că am scăpat, în sfârşit, de infama pictură murală din str. Băniei nr. 5
Locatarii zonei pot răsufla uşuraţi că nu mai văd diavolul în fiecare zi în drum spre serviciu, că nu mai dau cu nasul în stilizări modernist-umoristice ale Sfântului Gheorghe şi că nu-şi mai promovează masonii mesajele secrete pe pereţii caselor.
În mod evident, acoperirea desenului a adus numai avantaje şi devine din ce în ce mai de neînţeles cum Doamne-iartă-mă le-o fi venit artiştilor ideea de a "întina" zona istorică, protejată etc. cu o astfel de operă – evident blasfemiatoare şi aducătoare de severe reproşuri.
Noroc că avem societate civilă, care s-a plâns la primărie, la biserică, la "propritar" şi pe unde a mai putut, de le-a deschis mintea artiştilor şi i-a făcut să şteargă pictura cu mânuţa lor.


(Foto: petreanu.ro; Interesting Times Bureau)

Acestor cetăţeni cu iniţiativă le-aş propune un plan de acţiune pe termen lung, care să cuprindă paşi concreţi pentru îndepărtarea tuturor semnelor, simbolurilor şi desenelor masonice şi sataniste care le-ar putea afecta firea simţitoare, printre care:

1. Îndepărtarea tuturor picturilor înfăţişându-l pe diavol, din interiorul bisericilor

Biserica din Almaş Sălişte, Hunedoara (Foto: adevarul.ro)

2. Acoperirea picturilor cu diavoli de pe zidurile exterioare ale bisericilor

Biserica din satul Ciocănăi, Argeş (Foto: argeseanul.ro)
3. Identificarea, localizarea şi arderea caricaturilor inspirate din povestea Sfântului Gheorghe sau a altor sfinţi şi sfinte

(Foto: theprintshopwindow.wordpress.com)

4. Distrugerea tuturor materialelor cuprinzând semne masonice, începând cu dolarul SUA


(Foto: wermodandwermod.com)


Desigur, pentru ca întregul peisaj urban să fie iconographically correct şi să satisfacă, democratic, pe toată lumea, nu ar fi de mirare ca la un moment dat şi cealaltă societate civilă – cea nereligioasă – să reacţioneze conştiincios şi, pe modelul francez, să dea în judecată bisericile, primăriile, guvernul şi tot statul - pe motiv de simboluri religioase de care nu vrea să dea cu nasul. Cum făcu un ONG din Franţa, care tocmai ce a obţinut o hotărâre judecătorească pentru dărâmarea statuii Papei Ioan Paul al II lea, pe motiv de cruce sub care se roagă papa.  
Va fi interesant de urmărit cum evoluează situaţia şi procesele în Franţa, având în vedere că ţara e plină de statui de papi, cu şi fără cruci, dar şi de uriaşe cruci şi crucifixe ridicate în spaţii publice...


Papa Leon al IX lea - Eguisheim, Alsacia, Franţa (Foto: flickr.com)

Papa Urban al II lea - Chatillon sur Marne, Champagne-Ardenne, Franţa (Foto: alamy.com)

Avignon, Vaucluse, Franţa (Foto: shutterstock.com)


Honfleur, Normandia, Franţa


Una peste alta, e înălţător când conştiinţa publică se scoală şi se piaptănă când ţara arde, nu-i aşa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu