sâmbătă, 30 august 2014

31 august 2014: Ziua Limbii Române sub semnul marilor domnitori Cantemir şi Brâncoveanu

_________________________________________________________________________
The 31st of August is the National Day of the Romanian Language, first celebrated in 2013. On this second celebration numerous events will take place in Bucharest.
________________________________________________________________

Foto: gapo.ro
Cu ocazia Zilei Limbii Române, duminică la ora 18:00 se va deschide în Parcul Titan expoziţia "Brâncoveanu şi Cantemir – 300 de ani".

Ca preambul la această expoziţie găsesc cu cale să (re)amintesc faptul că anul acesta, la 11 iulie, s-au împlinit 300 de ani de la alegerea lui Cantemir ca membru de onoare al Academiei Regale Prusace de Ştiinţe, la propunerea lui Leibniz. Cu prilejul acestei aniversări a fost organizat în vara aceasta un eveniment special la Berlin.


Foto: Wikipedia
 În cadrul acestui eveniment a avut loc şi un concurs de eseuri pentru elevi, dedicat personalităţii marelui cărturar. Concursul a fost câştigat de Tudor Vişan Miu, cu remarcabilul eseu “Dimitrie Cantemir, eruditul, moralistul, educatorul”, pe care îl puteţi citi pe blogul autorului, aici.  Vi-l recomand cu toată căldura.


Vernisajul expoziţiei de duminică va fi urmat de alte evenimente, iar publicul va avea ocazia de a dona cărţi în limba română pentru şcolile din Republica Moldova.

Manifestările dedicate Zilei Limbii Române nu se opresc însă aici: un program multicultural se desfăşoară între 29 şi 31 august, cuprinzând târguri de carte românească, dezbateri, recitaluri de poezie şi de muzică etc.  Cu mare plăcere semnalez printre organizatori prezenţa surghiunitului Muzeu al Literaturii Române.  Deşi văduvit de sediu şi cu patrimoniul "la pachet" într-un depozit din Casa Presei, acesta îşi continuă periplul cultural printre iubitorii limbii şi literaturii române, aşa cum ne-a promis după evacuarea din sediul tradiţional din Bulevardul Dacia.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu